Laadpaal thuis kosten & subsidie mogelijkheden op een rij

Wanneer u een elektrische auto rijdt, is het ontzettend fijn om over een vaste laadpaal in uw directe omgeving te beschikken. In het ideale geval beschikt u zowel op uw werk als bij u thuis over een laadpaal die speciaal gereserveerd is voor u (en eventueel uw collega’s). Maar wat zijn de kosten van een laadpaal thuis en kunt u hier subsidie voor krijgen? Deze vragen en nog meer bespreken we op deze pagina. 

Wat kost een laadpaal thuis?

Over het algemeen geldt dat de aanschafkosten voor een laadpaal thuis variëren tussen de 800 en 3200 euro en gemiddeld een bedrag van € 2.000 is. De totale kosten van een laadpaal hangen af van verschillende factoren zoals de toepassing, locatie (afstand van de meterkast), installatiekosten en het type laadpaal. Wanneer u op zoek bent naar een laadpaal voor bij uw bedrijf, is de kans zeer groot dat u minder kwijt bent. Dit heeft voornamelijk te maken met de subsidies die u kunt krijgen bij het plaatsen van een laadpaal. Welke subsidies voor het plaatsen van een laadpaal u kunt krijgen, kunt u verder op deze pagina vinden.

Naast de aanschafkosten en eventueel de plaatsingskosten van de laadpaal, zal de laadpaal aan huis of kantoor ook variabele kosten met zich meebrengen. Het opladen van uw auto kost immers stroom, en de energiekosten kunnen we dus als variabele kosten beschouwen. De kosten hiervan hangen af van de manier van opladen. Zo kunt u een abonnement hebben, maar ook een laadpas gebruiken. Op de website van de ANWB kunt u meer lezen over de verschillende soorten laadpassen. Voor thuisladen bent u ongeveer 3,5 cent per kilometer kwijt, dit is een stuk goedkoper dan de gemiddelde 12 cent per kilometer die een benzinewagen kost. 

Mogelijkheden subsidie voor een laadpaal thuis

Vraagt u zich af of u als particulier subsidie kunt ontvangen voor het plaatsen van een laadpaal thuis? Helaas is het zo dat hier geen landelijke regelingen voor bestaan. We spreken van een laadpaal thuis als de laadpaal op naam van een particulier wordt aangeschaft, voor thuis. Een laadpaal thuis die op zakelijke naam wordt aangeschaft en als investering in het bedrijf kan worden gezien, kan in aanmerking komen voor subsidies zoals die aan te vragen zijn voor een laadpaal voor werk.

Goed nieuws: in sommige gemeenten kunt u weliswaar geen subsidie krijgen, maar kunt u wel een laadpaal op een openbare plek aanvragen. U kunt hierbij vragen of de laadpaal in de buurt van uw huis wordt geplaatst, zodat u nooit ver hoeft te lopen wanneer u uw elektrische auto oplaadt. Informeer bij uw gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Subsidie laadpaal voor het werk?

Voor bedrijven zijn er verschillende mogelijkheden voor een financiële tegemoetkoming als u één of meerdere laadpalen op uw bedrijfsterrein wilt realiseren. Als u als ondernemer namens uw bedrijf een laadpaal bij u thuis wilt laten installeren en dit als investering in uw bedrijf kan worden beschouwd, kan u mogelijk ook in aanmerking komen voor een subsidie voor deze laadpaal. Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende subsidies die u kunt krijgen voor het plaatsen van een laadpaal op het werk.

Milieu Investeringsaftrek (MIA)

Als uw onderneming vennootschaps- of inkomstenbelasting plichtig is, kan via de MIA kan (na toekenning) een percentage van het totale investeringsbedrag in mindering op de fiscale winst gebracht kan worden. Hier zitten echter wel verschillende voorwaarden aan. Sinds 2022 zijn de eisen hiervoor aangescherpt en kan alleen nog 45% MIA worden verkregen wanneer er geïnvesteerd wordt in een slim oplaadpunt (dat permanent verbonden is met internet) voor elektrische voertuigen. Het bedrag dat afgetrokken kan worden, is maximaal 2.500 euro. De precieze vereisten vindt u op de site van de RVO.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek omslaat een aftrekpost voor de winst die behaald wordt. Vanaf 2014 kan de aanschaf van een elektrische auto niet meer in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Echter, zonnepanelen en laadpalen komen hier nog wel voor in aanmerking. Dit kan resulteren in een investeringsaftrek van 28% van de aanschafwaarde in het eerste jaar, mits de investering in de bedrijfsmiddelen groter dan 2.401 euro is. Lees voor meer over deze regeling op de site van de Belastingdienst.

Meer weten over elektrisch laden en een laadpaal aanschaffen?

Wilt u advies ontvangen over welke laadpalen een uitkomst zullen bieden in uw situatie? Neem dan een kijkje bij ons aanbod laadpalen voor thuis, of neem contact op met onze experts voor vrijblijvend advies. Bent u op zoek naar een extra laadkabel zodat u uw elektrische auto altijd aan een publiek laadpunt kunt aansluiten? Bekijk dan ons aanbod Type 1 of Type 2 laadkabels. Tip: binnen ons aanbod laadkabels bevinden zich ook allerlei mobiele laadkabels, welke eenvoudig aan te sluiten zijn aan het gewone stopcontact thuis. Laden gaat hiermee weliswaar minder snel dan bij bijvoorbeeld een 3-fasen laadpaal, maar dit is een alternatief als u geen laadpaal wil laten aanleggen.

Disclaimer: dit blog is nauwkeurig opgesteld op basis van beschikbare informatie, maar is puur ter indicatie. Als u uitsluitsel wil hebben over de precieze subsidies voor / fiscale voordelen rondom de aanschaf van een laadpaal, raadpleeg dan een expert.

Bekijk ook onze andere blogs voor meer informatie over verschillende onderwerpen rondom (het opladen van) elektrische auto’s:

-       Welke laadkabel heb ik nodig?

-       Overzicht kleine elektrische auto’s

-       Laadkabel zit vast

-       Alles over de oplaadtijd van een elektrische auto

-       Hoe werkt een elektrische auto?