Welke laadkabel heb ik nodig?

De kans is zeer groot dat u al eens heeft gehoord van een Type 1 laadkabel of Type 2 laadkabel. Maar weet u ook wat dit precies inhoudt? En wist u dat u naar meer moet kijken wanneer u een geschikte laadkabel gaat bestellen? Op deze pagina kunt u informatie vinden over verschillende soorten kabels en stekkers, zodat u weet welke laadkabel u nodig heeft.

Welke type laadkabel heb ik nodig?

Om te achterhalen welk type laadkabel u nodig heeft kan u op verschillende manieren nagaan. De meest eenvoudige manier is te kijken naar het type aansluiting. Heeft u een aansluiting met 5 pinnen? Dan is het een type 1 aansluiting. Wanneer de aansluiting 7 pinnen heeft dan is het een type 2 aansluiting. Zie hieronder een voorbeeld. De andere manieren zijn het lezen van uw instructieboekje en het raadplegen van de pagina met al onze laadkabels. Klik simpelweg op uw automerk om erachter te komen welke laadkabel u nodig heeft voor uw elektrische auto.

Type 1 Lader 

Type 1 aansluiting (5 pinnen)

Type 2 aansluiting

Type 2 aansluiting (7 pinnen)

Welke lengte laadkabel heb ik nodig?

Gaat u de laadkabel gebruiken op een vaste plek zoals thuis of op het werk kies dan de optimale lengte voor uw situatie. Meestal is dat tussen de 4 en 6 meter. 
Mocht de kabel voornamelijk onderweg of op verschillende plekken gebruikt worden, waar het kan voorkomen dat er een andere auto tussen het laadpunt en uw auto staat, dan raden wij aan een maatje groter te kiezen: 6 of 8 meter is dan een goede keuze. Bij ons kunt u terecht voor laadkabels met verschillende lengtes. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een Tesla laadkabel met langere lengtemaat? Geen probleem, bij ons vindt u diverse Tesla laadkabels met verschillende afmetingen. 

Wat is het verschil tussen de merken laadkabels?

De Duosida laadkabels worden geproduceerd in China, deze kabels zijn gunstig in prijs en voldoen aan de wettelijke eisen en keuringen. Garantie: 2 jaar.
De Ratio Electric kabels worden geproduceerd in Nederland, hebben een goede afwerking en zijn voorzien van de zeer strenge KEMA keur. Garantie: 3 jaar.

Wat is het verschil tussen laadkabel type 1 en 2?

De stekkers voor in een laadpaal zijn in Nederland (en vrijwel geheel Europa m.u.v. Frankrijk en Italie) altijd van het Type 2 ook wel "Mennekes" genoemd.
Echter, de stekkers welke aan de autozijde gebruikt worden verschillen:

  1. de 5-polige Type 1 (J1772/Yazaki) stekkers worden gebruikt voor oa de Nissan Leaf (tm 2017) en de Mitsubishi Outlander.
  2. de 7-polige Type 2 ("Mennekes") stekkers zijn de officiele Europese standaard en worden gebruikt voor auto's van Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes en ook voor de verschillende modellen van Tesla.

Wat is het verschil tussen een 16A en een 32A kabel?

De dikte van de koperen aders in de 32A kabel is groter dan bij de 16A kabel. In de 32A zijn de 2 aders 6mm dik en bij de 16A zijn ze de 2 aders 2,5mm dik.  
Doordat de kabel dikker is bij de 32A kan er meer stroom doorheen. 

Ik heb een lader met een vaste Type 1 stekker, mijn nieuwe auto heeft een Type 2 ingang, wat nu?

U heeft in dat geval drie opties:
1. Wanneer u beide type auto's wil kunnen blijven opladen kies dan een Adapter Kabel Type 1 M naar Type 2 F.
2. Vervang de Type 1 stekker door een Type 2 stekker, of laat een electricien dat voor u doen.
3. Vervang de Type 1 stekker en kabel in zijn geheel door een Ratio EV Cable Type 2 to open end 16A 5m, of laat een electricien dat voor u doen.

Verkopen jullie ook kabels met type 3 aansluiting om te gebruiken in Frankrijk of Italië?

Nee, helaas hebben wij deze niet meer in het assortiment. De meeste openbare laders in Frankrijk zijn of worden voorzien van de Europese Type2/Mennekes standaard.

Wat is een Mennekes stekker?

Mennekes is een toonaangevende Duitse fabrikant van industriele stekkers en connectoren. Wanneer er bij elektrische auto's over een "Mennekes" stekker gesproken wordt dan gaat dat over de kenmerkende 7-polige stekker welke de Europese standaard voor het opladen van elektrische auto's is.

Wat is een Schuko aansluiting?

Met een Schuko stekker bedoelen we een doodgewone randaarde stekker voor in een standaard stopcontact. Soms ook F-type stekker genoemd.

Hopelijk hebt u na het lezen van deze informatie een beter beeld gekregen over welke laadkabel u nodig heeft. Twijfelt u nog, neem dan contact op met onze klantenservice voor advies.