Oplaadtijd elektrische auto

Wat is de oplaadtijd van een elektrische auto?

De oplaadtijd van een elektrische auto is heel erg afhankelijk van verschillende factoren, denk hierbij aan het vermogen van de batterij en het vermogen en instellingen van de laadpunt. Gemiddeld hebben Plug-in hybride auto's 1 tot 4 uur nodig om de batterij volledig op te laden. Volledig elektrische auto’s moeten iets langer aan de kabel, namelijk 4 tot 8 uur laden voor een volle batterij.

Als de helft van de totale laadtijd verstreken is, is de accu al voor 80% opgeladen. De laatste 20% van de accu wordt geladen via zogeheten ’trickle charging’ of ’drip charging’. Deze methode behoudt de kwaliteit van de accu en zorgt ervoor dat de accu zo lang mogelijk meegaat.

Voor een elektrische auto gelden de volgende oplaadtijden:

Laadtijd

45 kWh

77 kWh

100 kWh

 

 

 

 

Snelladen

 

 

 

50 kW

54 min

1,5u

2u

250 kW

11 min

18 min

24 min

 

 

 

 

Openbare laadpaal

 

 

 

11 kW

4u

7u

9u

22 kW

2u

2u 30min

4u 30min

 

 

 

 

Laadpaal thuis

 

 

 

3,7 kW

12u

20u 45min

27u

11 kW

4u

7u

9u

 

 

 

 

Stopcontact

 

 

 

2,3 kW

19u 30min

33u 30min

43u 30min

Hoe lang opladen aan een laadpaal?

Het opladen via een laadpaal raden wij het meest aan. Via deze laadmethode laadt u veilig en verantwoord de auto op. Een laadpaal laadt tot 8 keer sneller op dan een regulier stopcontact, dit houdt in dat vrijwel alle elektrische auto's tussen de 1-4 uur volledig opgeladen zijn. Wederom is dit getal afhankelijk van een aantal factoren zoals de status en het vermogen van uw auto-accu en de laadaccessoires die u gebruikt.

Hoe lang opladen aan een snellader?

Snelladers zijn meestal te vinden buiten de steden en langs de snelwegen. Dit komt doordat deze hardware relatief duur is en in de meeste gevallen alleen aangekocht en geïnstalleerd worden op verzoek van gemeenten. Hoewel een snellader in ongeveer 20 tot 30 minuten uw auto oplaadt, kan het uw elektrische auto tot slechts 80% opladen.

Hoe lang opladen aan een stopcontact?

Het opladen via een regulier stopcontact is de meest langzame manier van opladen. Wij waarschuwen u daar ook bij dat u een speciale laadkabel nodig heeft die kortsluiting en oververhitting kan voorkomen. Maak ook geen gebruik van een normale verlengsnoer bij het opladen van uw auto. De kabels zijn daar niet voor bestemd. Gebruik in plaats daarvoor een verlengkabel die gemaakt is voor het opladen van elektrische auto's. Via het stopcontact opladen duurt vaak een hele nacht en kost ongeveer net zoveel als 6 dagen stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Dit is dus geen voordelige of effectieve methode.