Hoe blus je brand in een elektrische auto?

Zowel benzine- als elektrische auto's kunnen vlam vatten wanneer ze betrokken zijn bij grote ongelukken, maar het blussen van deze 2 voertuigen verdiend een andere aanpak. Om een brand in de accu van een elektrische auto te kunnen blussen, is namelijk veel water nodig; al gauw zo’n 10.000 liter. Dit betekent dat er een tweede bluswagen moet uitrukken. Bovendien is het oppassen geblazen omdat de auto onder stroom kan staan.

In het onderzoek ‘Emergency Response to incidents involving electric vehicle battery hazards’ voerde de Fire Protection Research Foundation (een onderzoeksafdeling van de NFPA) verschillende tests uit met betrekking tot de lithium-ion hoog voltage accu’s. Deze accu’s werden geplaatst in trainingsvoertuigen. Soms toegankelijk voor de hulpverlener, soms ontoegankelijk.

  • Er zijn geen uitbarsting of explosies geobserveerd. Wel kunnen er gevaarlijke vonken ontstaan met knetterende geluiden;
  • De electrische auto kan gewoon met water worden geblust maar er is duidelijk veel meer water nodig dan bij een benzineauto;
  • Het water moet in de accu komen en dit is moeilijk toe te passen;
  • Een herontsteking van een reeds gedoofde accu is mogelijk. In een geval vond een herontsteking 22 uur na de test plaats.

Accu vliegt opnieuw in brand

Uit een rapport dat de Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) blijkt nu dat de accu van het voertuig na het blussen tot tweemaal toe in brand is gevlogen. Dit gebeurde eenmaal tijdens het wegslepen van het voertuig van de plek van het ongeval en eenmaal op de parkeerplaats van het schadebedrijf waarnaar het voertuig is weggesleept. De Nederlandse brandweer gebruikt waterbakken om het brandende voertuig ruim 24 uur in te laten om er zeker van te zijn dat een herontsteking niet nogmaals voorkomt.

Voorkom brand in uw elektrische auto

Sommige branden zijn niet te voorkomen, maar er is er één die u gemakkelijk kunt voorkomen. Voorkom het gebruik van een verlengkabel op uw laadkabel, wees verstandig en koop een langere laadkabel.