Op vakantie met de elektrische auto, waar moet ik allemaal rekening mee houden?

Gaat u het wel of niet doen, met de 100% elektrische auto op vakantie naar het buitenland? We begrijpen dat dit nog altijd een onderwerp is waar veel mensen over twijfelen. Want met de benzineauto komt u regelmatig een tankstation tegen waar u weer kunt tanken. Dit is in het geval van de elektrische auto een ander verhaal. In Nederland is het namelijk mogelijk uw elektrische auto in ieder dorp of stad op te laden, maar in het buitenland is dit net even anders. Nederland en Noorwegen zijn koploper in elektrisch rijden, zodra u in de overige landen komt merkt u al snel dat de laadinfrastructuur heel anders is dan in Nederland. Daarom geven u in dit blogs een aantal tips mee zodat u zich beter kunt voorbereid op de reis.  

Snelmenu:

laadkabel type 1

Plan uw route langs snelladers

Snelladers zijn superhandig, deze vorm van laadpalen zorgen ervoor dat uw auto binnen een half uur zo ongeveer 70% vol laadt. Deze staan regelmatig op plekken waar u even iets kunt eten of boodschappen kunt doen. U hoeft dus niet alleen bij uw auto te wachten op het moment dat die zichzelf vol laadt. Wees flexibel en houd er rekening mee dat deze snelladers niet overal zijn, of soms weleens defect zijn. Kijk op Chargemap om te zien waar de snelladers zich bevinden zodat u de beste route kunt plannen naar uw bestemming. 

Welke laadkabel heb ik nodig?

In de meeste gevallen kunt u met uw Mennekes laadkabels (type 2) overal terecht in Europa. Wees er wel op voorbereid dat deze kabels ook kapot kunnen gaan. Controleer daarom uw kabel altijd voor dat u op reis gaat of dat deze kabel nog in goede staat is. U wilt namelijk niet erachter komen dat uw kabel kapot is wanneer u op reis bent. Voor de extra zekerheid besluiten daarom veel mensen om een extra 2e laadkabel aan te schaffen. Mocht de kabel dan tijdens uw vakantie of op een later moment kapotgaan, heeft u in ieder geval al een reserve in huis.

Daarnaast is het ook mogelijk uw elektrische auto via het stopcontact op te laden in de ergste noodsituatie. Een elektrische auto kan prima via een normaal stopcontact opgeladen worden als er geen openbaar oplaadpunt beschikbaar is. 

stopcontact opladen elektrische auto

Een mobiele thuislader komt pas echt tot zijn kracht als u uw bestemming heeft bereikt en hij de gehele nacht de kans krijgt om uw elektrische auto op te laden. Dit is namelijk een langzame vorm van opladen en wij raden deze aan om voornamelijk s' avonds toe te passen. 

Waar werkt mijn laadpas? 

Verdiep u goed in waar uw laadpas werkt, het kan namelijk zomaar zijn dat uw pas niet in het land werkt waar u doorheen gaat rijden. U kan namelijk niet bij iedere laadpaal in Europa laden. Rijd u een elektrische leaseauto en heeft uw werkgever tanken/laden in het buitenland niet geactiveerd, neem dan contact op met uw werkgever voor de mogelijkheden. Wellicht kunnen ze laden in het buitenland activeren en de kosten hiervan met u verrekenen. U kunt sowieso via de ANWB een gratis oplaadpas aanvragen (zonder abonnementsverplichting). De ANWB rekent dan 0,28 cent extra per transactie voor het gebruik van de pas. U kunt dan tevens gebruik maken van de ANWB Helpdesk. Een prima oplossing dus voor vakantieperiodes!

Welke elektrische auto mag trekken?

Nu u goed voorbereid bent op een vakantie met de elektrische auto is er nog een ander euvel. Namelijk dat niet iedere elektrische auto geschikt is om een caravan of überhaupt een aanhanger te trekken. Als een autofabrikanten een nieuw model elektrische auto op de markt brengt moet deze door homologatie gaan. Dit is een testproces waarbij de elektrische auto wordt getest en goedkeuring dient te krijgen voor deze de weg op mag. Veel fabrikanten hebben geen type goedkeuring gevraagd voor het trekken van aanhangers of caravans voor hun elektrisch aangedreven modellen. Het is ook helemaal niet zo gek dat elektrische auto’s niet geschikt zijn voor het trekken van een trailer. Zo zijn de meeste elektrische auto's ontworpen met andere prioriteiten. Zo zou door het trekken van een aanhanger of caravan de efficiëntie minder worden en het bereik drastisch teruglopen.

Naast dat het niet praktisch is, is het trekken van een trailer ook nog eens heel gevaarlijk in een elektrisch voertuig. Elektrische auto’s zijn vaak anders opgebouwd en een stuk zwaarder dan auto’s die rijden op fossiele brandstoffen, hang je hier iets aan de trekhaak dan is het onduidelijk wat het gevolg hiervan is. Daarnaast is de positie van de trekhaak ook nog een probleem, deze is vaak in één lijn geplaatst met de accu. Bij een ongeval zou het zo maar kunnen zijn dat de trekhaak de accu ernstig beschadigd waardoor er een grote kans op een brand ontstaat.

Toch zijn er nog genoeg elektrische auto’s die wel beschikken over een trekhaak en ook een aanhanger mogen trekken en dit zijn stuk voor stuk leuke elektrische auto's!

      • De Tesla Model X is met een maximale aanhangwagenmassa van 2.268 KG echt een beest;
      • De Tesla Model 3 mag ook een caravan trekken met een maximale aanhangmassa van 910 kg geremd en 750 KG ongeremd;
      • Bij de Mercedes-Benz EQC is de trekhaak ook een optie en heeft een maximale aanhangmassa van 1800 KG;
      • De aartsrivaal van Mercedes, Audi e-tron heeft dezelfde maximale aanhangwagenmassa, namelijk 1800 KG;
      • De Jaguar I Pace heeft met de laagste aanhangmassa van dit lijstje met 750 kg;
      • Als laatste toevoeging hebben we nog de Polestar 2, de ze Zweedse middenklasser kan prima mee met haar concurrenten met een maximale aanhangwagenmassa van 1500 KG.

Mocht je nog vragen hebben over het onderwerp "Op vakantie met de elektrische auto". Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder!

elektrische auto op vakantie die mag trekken met trekhaak