Alles over subsidie & kosten voor een laadpaal op locatie

Wanneer u een elektrische auto rijdt, is een laadpaal niet te missen. Het is handig om een laadpaal op zowel uw werk als bij uw thuis te plaatsen. Maar wat kost een laadpaal en kunt u hier subsidie voor krijgen? Deze vragen en nog meer bespreken we op deze pagina. 

Wat kost een laadpaal?

Over het algemeen geldt dat de kosten voor een laadpaal thuis variëren tussen de 500 en 2500 euro. De totale kosten van een laadpaal hangt af van verschillende factoren zoals de toepassing, locatie, installatiekosten en het type laadpaal. Wanneer u op zoek bent naar een laadpaal voor bij uw bedrijf is de kans zeer groot dat u minder kwijt bent. Dit heeft voornamelijk te maken met de subsidies die u kunt krijgen bij het plaatsen van een laadpaal. Welke subsidies u kunt krijgen kunt u verder op deze pagina vinden.

Naast het plaatsen van een laadpaal maakt u ook variabele kosten (het opladen van uw auto). De kosten hiervan hangen af van de manier van opladen, zo kunt u een abonnement hebben maar ook een laadpas. Voor thuisladen bent u ongeveer 3,5 cent per kilometer kwijt, dit is een stuk goedkoper dan de gemiddelde 11,5 cent per kilometer die een benzinewagen kost. 

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?

Of u subsidie kan krijgen voor een laadpaal bij uw thuis is volledig afhankelijk in welke gemeente u woont, er zijn hier geen landelijke regels over. In sommige gemeente kunt u geen subsidie krijgen, maar kunt u wel een laadpaal op een openbare plek aanvragen. U kunt hierbij vragen of de laadpaal in de buurt van uw huis komt zodat u nooit ver hoeft te lopen wanneer u uw elektrische auto oplaadt. Informeer bij uw gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Kan ik subsidie krijgen op laadpaal voor het werk?

Voor bedrijven zijn er wel verschillende mogelijkheden voor een financiële tegemoetkoming als u één of meerdere laadpalen op uw bedrijfsterrein wilt realiseren. Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende subsidies die u kunt krijgen voor het plaatsen van een laadpaal op het werk.

Milieu Investeringsaftrek en Vamil-regeling

Als uw onderneming vennootschaps- of inkomstenbelasting plichtig is kunt u de aanschaf van laadpalen mogelijk aftrekken via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Vamil-regeling. Hierbij geldt dat via de MIA (na toekenning) 36% van de totale investeringsbedrag in mindering op de fiscale winst gebracht kan worden. Hier zitten echter wel verschillende voorwaarden aan. Zo moet het om een laadpaal voor eigen voertuigen gaan en moet de laadpaal op het terrein van uw bedrijf staan. Daarnaast moet de investering in de laadpaal meer dan € 2500 bedragen. Wanneer de laadpaal goedkoper is, kunt u dit bedrag samen met de elektrische auto aanmelden. 

Kijk op RVO.nl voor meer informatie over subsidie bij het aanschaffen van een laadpaal.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Vanaf 2014 kan de aanschaf van een elektrische auto niet meer in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Echter komen zonnepanelen en laadpalen nog wel in aanmerking. Dit kan resulteren in een extra fiscale afschrijving van 28% in het eerste jaar. Lees voor meer over deze regeling op de site van de Belastingdienst.

Lokale subsidies laadpaal bedrijf

Naast dat verschillende gemeentes subsidies of financiële tegemoetkomingen aanbieden voor het plaatsen van een laadpaal bij particulieren, is het ook mogelijk om subsidie of een financiële tegemoetkoming te krijgen wanneer u een laadpaal gaat plaatsen bij uw bedrijf. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor uw organisatie.

Meer weten over subsidie voor een laadpaal?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een laadpaal bij uw thuis of bij uw werk? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs of lees meer over laadpalen voor thuis of op het werk.