Wegenbelasting elektrische auto 2023

Naast allerlei voordelen op het gebied van milieuvriendelijkheid, de energieprijs en de stilte van de motor, profiteer je met een elektrische auto ook van grote voordelen wat betreft motorrijtuigenbelasting (MRB), met andere woorden wegenbelasting. Hoe de wegenbelasting elektrische auto’s 2023 eruit gaat zien, bespreken we hieronder. Dit kun je meenemen in je overweging wanneer je aan het bepalen bent of een elektrische auto iets voor jou is, of als je benieuwd bent op welke manier jouw huidige elektrische auto je in 2023 financiële voordelen blijft opleveren.

Wegenbelasting elektrische auto na 2020 – volledig elektrisch rijden

Wegenbelasting (MRB) is een terugkerende belasting die je als autobezitter betaalt voor het gebruikmaken van het wegennet. De overheid wil echter volledig elektrisch rijden stimuleren omdat dit beter is voor het klimaat en milieu, waardoor je tot en met 2024 geen wegenbelasting betaalt voor elektrische auto’s die volledig elektrisch zijn. In 2025 ontvang je nog 75% korting op de wegenbelasting wanneer je volledig elektrisch rijdt, in 2026 wordt de wegenbelasting elektrische auto hetzelfde als die voor andere auto’s.

Wegenbelasting elektrische auto 2023 - hybride auto’s

Om te kunnen profiteren van wegvallen van wegenbelasting, dient jouw auto volledig elektrisch te zijn. Is dit niet het geval omdat je over een plug-in hybride auto beschikt? Dan is de wegenbelasting elektrische auto eveneens voordelig, ook in 2023. Als het gaat om een plug-in hybride auto die niet meer CO2 afgeeft dan 50 gram per kilometer, dan betaal je slechts de helft van de wegenbelasting die geldt voor een standaard auto. Dit geldt overigens ook tot aan 2025. In 2025 krijg je één jaar 25% korting op de wegenbelasting voor je hybride auto, en in 2026 verdwijnt deze korting. Op welk wegenbelastingtarief je momenteel uitkomt, kun je eenvoudig berekenen op de website van de belastingdienst. Dit belastingtarief hangt onder andere af van de provincie waarin je woont, het gewicht van de hybride auto en de benodigde brandstof waar de auto (naast elektriciteit) op rijdt.

Elektrische auto wegenbelasting, een van de voordelen bij elektrisch rijden

Kortom, ook om wegenbelasting is het voordelig om in 2023 te kiezen voor een elektrische auto. Om ook in 2023 ongestoord van je elektrische auto gebruik te kunnen maken, kan het verstandig zijn om in een laadpaal thuis te investeren. Zo ben je niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal en voorkom je dat je in de weer moet met losse laadkabels, zodra je je elektrische auto op wil laden.

wegenbelasting elektrische auto 2023

Subsidies elektrisch rijden voor particulieren

Als particulier kunt u op verschillende manieren profiteren van financiële voordelen als u elektrisch gaat rijden. De belangrijkste subsidies en financiële tegemoetkomingen hebben wij voor u hieronder op een rijtje gezet.

Aanschafbelasting (BPM)

Sinds 2013 wordt de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen volledig berekend op basis van de CO2-uitstoot. Doordat de Rijksoverheid elektrisch rijden wil stimuleren betaalt u geen BPM bij aanschaf van een volledig elektrische auto. Wanneer u een PHEV (plug-in hybride) aanschaft moet u wel BPM moeten betalen, echter is dit vele malen minder dan bij de aanschaf van een gewone benzine of diesel auto.

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Naast geen of een lagere BPM geldt voor elektrische auto een 50% of 100% reductie op rijtuigenbelasting. Tot 2021 geldt dat volledig elektrische auto’s geen MRB hoeven te betalen. Wanneer u een plug-in hybrid rijdt, ligt dit aan de CO2-uitstoot. Voor plug-in hybrids geldt dat u 50% korting krijgt op uw MRB wanneer de auto maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoot. Wanneer uw PHEV meer dan 50 CO2 per kilometer uitstoot krijgt u geen korting op uw MRB.

Lokale subsidies voor elektrisch rijden

Naast de landelijk geregelde subsidies kunt u ook op lokaal niveau financieel voordeel krijgen. Zo zijn er verschillende gemeenten in Nederland die elektrisch rijden stimuleren door extra subsidies aan te bieden. Waar sommige gemeenten alleen subsidies geven bij aanschaf van een elektrische auto voor zakelijk gebruik, zijn er ook gemeenten die particulieren een helpende hand bieden. Vergeet dus niet te controleren of uw gemeente speciale subsidies voor elektrisch rijden aanbiedt.

Subsidies elektrisch rijden voor ondernemers

Wilt u elektrische voertuigen aanschaffen voor uw onderneming? Ook dan zijn er verschillende subsidies waarvoor u mogelijk in aanmerking komt. De belangrijkste subsidies en financiële tegemoetkomingen voor elektrische auto’s voor bedrijven hebben wij voor u op een rijtje gezet.

Bijtelling elektrische voertuigen

De bijtelling voor elektrische voertuigen ligt door de lage CO2-uitstoot lager dan bij gebruikelijke brandstof auto’s. Daarom betaalt u voor een volledig elektrische auto zonder CO2-uitstoot slechts 4% bijtelling. Het verlaagde bijtellingspercentage geldt voor een periode van 60 maanden. Na deze 60 maanden wordt die opnieuw vastgesteld met de op dat moment geldende regels. Wanneer uw elektrische auto wel CO2-uitstoot heeft u een bijtelling van 22%.

Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Vamil-regeling

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt ondernemers een fiscaal voordeel wanneer zij investeren in milieuvriendelijke technieken, zoals een elektrische auto of laadpaal. Met de Milieu-investeringsaftrek kunt u profiteren van een investeringsaftrek van wel 36% van het investeringsbedrag. Dit komt boven op uw gebruikelijke investeringsaftrek. Naast de MIA heb je de Vimal-regeling. De Vimal-regeling zorgt ervoor dat u 75% van de investeringskosten kunt afschrijven. Dat kan op een door uzelf te bepalen tijdstip, dit levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

Lokale subsidies elektrisch rijden voor bedrijven

Naast dat verschillende gemeenten extra subsidies vrijmaken voor elektrische rijden door particulieren, zijn er ook verschillende gemeentes die ondernemers willen stimuleren om elektrisch te gaan rijden. Zo heeft Amsterdam een subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische voertuigen die dagelijks vele kilometers maken. De subsidiebedragen kunnen oplopen tot 8.000 euro.

Kan ik subsidie krijgen voor mijn elektrische auto?

Waar veel van de boven uitgelegde subsidies of financiële tegemoetkomingen gelden voor volledig elektrische auto’s zijn er sommige van deze die ook gelden voor plug-in hybrids. Hierbij krijgt u niet het maximaal mogelijke voordeel, maar in sommige gevallen krijgt u wel 50% korting. Veel van deze regels zijn geldig tot 2020 of 2021.

Wat zijn de voorwaarden voor subsidie van mijn elektrische auto?

Veel subsidieregelingen zijn landelijk geregeld. Hierdoor kunt u bij de Rijksoverheid de exacte voorwaarden vinden en weet u precies hoeveel subsidie u kunt verwachten bij aanschaf en rijden van een elektrische auto. Over de lokale subsidies kunt u terecht bij uw gemeente. Het is altijd slim om vooraf goed uit te zoeken welke regels voor u gelden, zo kunt u optimaal profiteren van elektrisch rijden.

Meer weten over elektrisch rijden?

Wilt u meer weten over de voordelen van elektrisch rijden of wat elektrisch rijden nu kost? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze adviseurs zitten klaar om u te helpen.