De 10 Goedkoopste elektrische auto's

Elektrische auto’s zijn er niet alleen voor diegenen die bereid zijn om een halve ton of meer neer te leggen voor een nieuw, elektrisch vervoersmiddel. In dit blog bespreken we een aantal scherp geprijsde elektrische auto’s van verschillende merken, om een idee te geven van de mogelijkheden die er zijn wanneer u op zoek bent naar een goedkope elektrische auto.

Wat verstaan we onder goedkoopste elektrische auto’s

In dit artikel bespreken we elektrische auto’s die minder dan 30.000 euro kosten. Door voor een auto uit deze prijsklasse te kiezen, blijft de investering die een nieuwe elektrische auto vraagt, beperkt. Misschien houdt u zelfs nog wat budget over, waarmee u bijvoorbeeld een laadpaal thuis kunt aanleggen. Daarmee maakt u het elektrisch rijden en opladen wat hierbij komt kijken, nog aangenamer.

1: Renault Twingo Electric

De goedkoopste elektrische auto uit dit rijtje (die al verkrijgbaar is), is de Renault Twingo Electric. Voor een kleine 21.000 euro kunt u al beschikken over deze volledig elektrische auto. De Renault heeft vier zitplaatsen, 23.0 kWh accucapaciteit en een actieradius van zo’n 190 km (WLTP).

2: Fiat 500e Berlina

De hippe Fiat 500 is er ook in een volledig elektrische editie, én het Berlina 42 kWh model kost ‘slechts’ een kleine 29.000 euro. Voor dit bedrag haalt u een auto ‘in huis’ met een 42.0 kWh accu en een actieradius van 320km (WLTP). Deze actieradius ligt een stuk hoger dan die van het (in februari 2021 verwachte) Berlina 24 kWh model, die naar verwachting zo’n 4.000 euro minder gaat kosten en waar de actieradius blijft steken op 180 km.

3 & 4: Smart EQ ForFour en EQ ForTwo

De nummers drie en vier uit deze lijst met goedkoopste elektrische auto’s, zijn de EQ ForFour en EQ ForTwo van Smart. Deze elektrische auto’s hebben allebei een vanaf-prijs van zo’n 24.000 euro. Beide auto’s hebben een accu van 17.6 kWh, al heeft de ForFour een actieradius van 130 km, terwijl die van de ForTwo net iets hoger ligt (133 km, WLTP). Zoals de namen misschien al doen vermoeden, bevat de ForTwo zitplaatsen voor twee personen, bij de ForFour zijn dit er vier.

5: Seat Mii Electric

De Seat Mii Electric is een volledig elektrische auto die sinds begin 2020 beschikbaar is, voor een relatief lage prijs (zo’n 23.500 euro). De actieradius is 259 km (WLTP) en de accucapaciteit is 36.8 kWh, beiden een stuk groter dus dan die van de eerdergenoemde Smarts, terwijl de vanaf-prijs ongeveer gelijk is.

6: Skoda Citigo-E iV

De Skoda Citigo-E iV is de eerste volledig elektrische auto van Skoda en verkrijgbaar vanaf zo’n 23.000 euro. Het is een elektrische auto met compact model, vier zitplaatsen en een accucapaciteit van 36.8 kWh. De actieradius is 260 km (WLTP) en de topsnelheid van de Skoda Citigo-E iV is 130 km per uur. De ruimte in de kofferbak is uit te breiden door de achterbank omlaag te klappen, waarna je 923 liter aan bagageruimte overhoudt.

7: Opel Corsa-e

De volledige elektrische versie van de Opel Corsa is met een vanaf-prijs van zo’n 30.500 euro, een van de duurdere auto’s binnen dit lijstje goedkoopste elektrische auto’s. De Opel Corsa-e kenmerkt zich onder andere met een actieradius van 330 km (WLTP), een accucapaciteit van 50.0 kWh en zitplaatsen voor vijf personen. Fun-fact; de Opel Corsa-e heeft een vergelijkbare accu en techniek als de DS 3 Crossback E-Tense en de Peugot e-208, maar is voor een lagere prijs verkrijgbaar. Een mooie optie dus voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare elektrische auto. Valt de keuze op een Opel Corsa-E, dan bestelt u eenvoudig een (extra) Opel Corsa-e laadkabel op onze site.

8: Volkswagen ID.3 Pure Performance

De Volkswagen ID.3 Pro Performance is een mooie volledig elektrische auto, waar een vanaf-prijs van meer dan 37.000 euro aanhangt. De Volkswagen ID.3 verdient toch een vermelding in dit lijstje met goedkoopste elektrische auto’s, omdat in 2021 de ID.3 Pure Performance wordt verwacht, die waarschijnlijk een vanaf-prijs van zo’n 30.000 gaat hebben. De verwachtte accucapaciteit van deze goedkopere variant is 48.0 kWh, wat minder is dan 62.0 kWh van de Pro Performance die wel al verkrijgbaar is (voor een stuk hogere prijs). De in juni 2021 verwachtte ID.3 Pure Performance heeft een (geschatte) actieradius van 352 km(WLTP).

9: Volkswagen e-Up

De Volkswagen e-Up is een volledig elektrische auto met een accu van 36.8 kWh. In de auto bevinden zich zitplaatsen voor vier personen, en de actieradius is 258 km (WLTP). Niet onbelangrijk; de vanaf-prijs van de Volkswagen e-Up is zo’n 23.500 euro. Let op, deze elektrische auto was verkrijgbaar tussen januari 2020 en januari 2021, en op moment van schrijven niet meer leverbaar. Mocht u een goedkope elektrische auto zoeken en op een (tweedehands) Volkswagen e-Up uitkomen, dan heeft u in ieder geval een idee van wat de oorspronkelijke vanaf-prijs voor deze EV was. Bent u inmiddels trotse eigenaar van deze elektrische auto, of staat u inderdaad op het punt om er een over te nemen? Dan bestelt u eenvoudig een extra Volkswagen e-Up laadkabel op onze site.

10: Dacia Spring Electric

Dacia promoot de Dacia Spring Electric als ‘de meest voordelige elektrische auto’, al is deze op moment van schrijven nog niet verkrijgbaar. Toch lijkt deze Dacia met een verwachtte vanaf-prijs van 17.500 euro, inderdaad een zeer scherp geprijsde elektrische auto die ruim onder de prijs van bijvoorbeeld de Renault Twingo duikt. De Dacia Spring Electric heeft een accucapaciteit van 26.8 kWh en een actieradius van 225 km (WLTP). Verder spreekt Dacia over ‘vier volwaardige zitplaatsen’ en heeft deze goedkope elektrische auto ook nog eens een bagageruim van zo’n 300 liter.  

Overweegt u om een van de bovenstaande goedkope elektrische auto’s aan te schaffen? Vergeet dan niet om ervoor te zorgen dat u over de juiste laadkabel beschikt. In ons assortiment bieden we verschillende laadkabels aan, voor allerlei modellen elektrische auto’s. Bekijk bijvoorbeeld ons aanbod Seat Mii laadkabels of Smart EQ ForFour laadkabels, en zorg ervoor dat u altijd over een (extra) laadkabel beschikt wanneer uw elektrische auto van stroom moet worden voorzien.

Lees meer over de goedkoopste elektrische auto's in 2023. Of bent u specifiek op zoek naar een elektrische auto met grote actieradius? Lees in ons andere blog meer over welke elektrische auto de grootste actieradius heeft.