Alles over subsidie & kosten voor elektrische rijden

Elektrisch rijden: subsidies voor elektrische auto’s

Elektrisch rijden is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Vanuit verschillende hoeken worden dan ook subsidies verstrekt voor bezitters van een elektrische auto. Lees op deze pagina meer over subsidie en elektrisch rijden voor particulieren en bedrijven.

Subsidies elektrisch rijden voor particulieren

Voor particulieren profiteer je op verschillende manieren van financiële voordelen als je elektrisch gaat rijden. Onderstaand de belangrijkste subsidies en financiële tegemoetkomingen op een rij.

Aanschafbelasting (BPM)

De Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen is gebaseerd op de CO2-uitstoot in gram/km van het voertuig. Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en zijn hierdoor tot 2017 vrijgesteld van BPM.

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Voor elektrische voertuigen geldt een 50% of 100% reductie op de rijtuigenbelasting. In 2016 geldt dat voertuigen met 0 gram CO2-uitstoot per kilometer geen belasting betalen. Voor elektrische voertuigen met 1 t/m 50 gram CO2-uitstoot per kilometer (Plug-in hybrides en voertuigen met een range-extender) geldt een korting van 50%.

Lokale subsidies voor elektrisch rijden

Ook op lokaal niveau zijn er verschillende gemeentes die elektrisch rijden stimuleren door subsidies aan te bieden. Zo biedt gemeente Den Haag bijvoorbeeld een subsidie tot € 5.000 bij de aankoop van een elektrische auto. Vergeet dus niet te controleren of uw gemeente ook speciale subsidies voor elektrisch rijden aanbiedt.

Subsidies elektrisch rijden voor ondernemers

Wilt u elektrische voertuigen aanschaffen voor uw onderneming? Ook dan zijn er verschillende subsidies waarvoor u mogelijk in aanmerking komt. Onderstaande de belangrijkste subsidies voor elektrische auto’s voor bedrijven.

Bijtelling elektrische voertuigen

De bijtelling voor elektrische voertuigen ligt door de lage CO2-uitstoot aanzienlijk lager dan bij reguliere wagens. Zo betaalt u voor een elektrische leaseauto zonder CO2-uitstoot tot en met 2018 slechts 4% bijtelling. De regeling geldt vanaf 1 januari 2016 enkel voor voertuigen met een nieuwwaarde van maximaal 50.000 euro. Voor wagens met een CO2-uitstoot tussen de 1 en 50 gram per kilometer geldt een bijtelling van 15%.

Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Vamil-regeling

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt ondernemers belastingvoordeel als zij investeren in elektrische bedrijfsauto’s of een oplaadpunt. Zo een duurzame investering kan vervolgens sneller als afschrijfpost opgevoerd worden. Bij een elektrische auto van maximaal € 50.000 euro en zonder CO2-uitstoot mag bijvoorbeeld 75% van de aanschafprijs van de winst afgetrokken worden. Interessant, aangezien u als ondernemer hierdoor minder winstbelasting betaalt.

Lees meer over de Milieu Investeringsaftrek en Vamil-regelingen voor elektrisch rijden op RVO.nl.

Lokale subsidies elektrisch rijden voor bedrijven

Ook voor ondernemers en bedrijven geldt dat verschillende gemeenten extra subsidies en financiële tegemoetkomingen bieden bij de aanschaf van elektrische bedrijfswagens. Controleer dus bij uw gemeente of u hiervoor in aanmerking komt.

Kan ik subsidie krijgen voor mijn elektrische hybride auto?

De regels voor het verkrijgen van subsidies voor hybride elektrische auto’s wordt steeds verder aan banden gelegd. Op dit moment is het nog mogelijk om te profiteren van bijvoorbeeld korting op de Motorrijtuigenbelasting. De verwachting is dat binnen nu en een jaar enkel nog subsidies gelden voor 100% elektrische auto’s.

Wat zijn de voorwaarden voor subsidie van mijn elektrische auto?

De exacte voorwaarden voor het verkrijgen van een subsidie voor uw elektrische auto verschilt naar gelang uw woonplaats. Zo gelden voor Amsterdam bijvoorbeeld andere eisen dan in Den Haag. Zoek dus altijd even goed uit welke regels gelden voor uw locatie en haal optimaal profijt uit elektrisch rijden.

Meer weten over elektrisch rijden?

Wilt u meer weten over elektrisch rijden en de voordelen voor u als bezitter van een elektrische auto? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs of bekijk onze laadkabels  en laadpalen voor thuis of op het werk.