Veelgestelde vragen over soorten kabels en stekkers


Welke laadkabel is geschikt voor mijn elektrische auto?

Voor de meest gangbare merken en modellen hebben wij een keuzehulp gemaakt.
Staat uw merk of model auto hier niet tussen neem dan even contact met ons op, bel of email ons. Wij staan u graag te woord.

Welk type laadkabel heb ik nodig?

Zoekt u een kabel voor een openbaar laadpunt of laadpaal? Dan heeft u een kabel nodig met een Type 2 stekker aan de laadpaal zijde en, afhankelijk van model auto, een Type 1 of Type 2 stekker aan de autozijde. Voor advies welke kabel voor u geschikt is ga naar onze keuzehulp.

Zoekt u een kabel voor aan een gewoon stopcontact, kijk dan bij onze mobiele thuisladers.

Welke lengte laadkabel heb ik nodig?

Gaat u de laadkabel gebruiken op een vaste plek zoals thuis of op het werk kies dan de optimale lengte voor uw situatie. Meestal zal dat 4 of 6 meter zijn.
Mocht de kabel voornamelijk onderweg of op verschillende plekken gebruikt worden (waar het kan voorkomen dat er een andere auto tussen het laadpunt en uw auto staat) dan raden wij aan een maatje groter te kiezen: 6 of 8 meter is dan een goede keuze.

Wat is het verschil tussen de merken laadkabels?

De Dostar / Duosida EV kabels worden geproduceerd in China, deze kabels zijn gunstig in prijs en voldoen aan de wettelijke eisen en keuringen. Garantie: 2 jaar.
De Ratio Electric kabels worden geproduceerd in Nederland, hebben een goede afwerking en zijn voorzien van de zeer strenge KEMA keur. Garantie: 3 jaar.
De Lapp kabels zijn made in Germany en zijn van hoge kwaliteit en afwerking. Garantie: 2 jaar.

Wat is het verschil tussen laadkabel type 1 en 2?

De stekkers voor in een laadpaal zijn in Nederland (en vrijwel geheel Europa muv Frankrijk en Italie) altijd van het Type 2 ook wel "Mennekes" genoemd
Echter de stekkers welke aan de autozijde gebruikt worden verschillen:

  1. de 5-polige Type 1 (J1772/Yazaki) stekkers worden gebruikt voor oa de Nissan Leaf (tm 2017) en de Mitsubishi Outlander.
  2. de 7-polige Type 2 ("Mennekes") stekkers zijn de officiele Europese standaard en worden gebruikt voor auto's van Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes en ook voor de verschillende modellen van Tesla.

Wat is het verschil tussen een 16A en een 32A kabel?

De dikte van de koperen aders in de kabel is groter bij een 32A kabel, deze hebben 6mm2 aders, waar een 16A kabel 2,5mm2 aders heeft.
Bij een dikkere ader kan er meer stroom door de kabel.

Ik heb een lader met een vaste Type 1 stekker, mijn nieuwe auto heeft een Type 2 ingang, wat nu?

Je hebt in dat geval drie opties:
1. Wanneer je beide type auto's wil kunnen blijven opladen kies dan een Adapter Kabel Type 1 M naar Type 2 F.
2. Vervang de Type 1 stekker door een Type 2 stekker, of laat een electricien dat voor je doen.
3. Vervang de Type 1 stekker en kabel in zijn geheel door een Ratio EV Cable Type 2 to open end 16A 5m, of laat een electricien dat voor je doen.

Verkopen jullie ook kabels met type 3 aansluiting om te gebruiken in Frankrijk of Italië?

Nee helaas deze hebben wij niet meer in het assortiment. De meeste openbare laders in Frankrijk zijn of worden voorzien van de Europese Type2/Mennekes standaard.

Wat is een Mennekes stekker?

Mennekes is een toonaangevende Duitse fabrikant van industriele stekkers en connectoren.
Wanneer er bij elektrische auto's over een "Mennekes" stekker gesproken wordt dan gaat dat over de kenmerkende 7-polige stekker welke de Europese standaard voor het opladen van elektrische auto's is.

Wat is een Schuko aansluiting?

Met een Schuko stekker bedoelen we een doodgewone randaarde stekker voor in een standaard stopcontact. Soms ook F-type stekker genoemd.