Veelgestelde vragen over elektrische auto opladen

Heeft u een vraag over het opladen van uw elektrische auto? Wij hebben de antwoorden op veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Heeft u een andere vraag of wilt u meer duidelijk, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij staan klaar om u te helpen met al uw vragen.

Hoe kan ik mijn auto thuis opladen?

Er zijn meerdere mogelijkheden om uw elektrische auto thuis op te laden. Zo kunt u uw elektrische auto via een normaal stopcontact opladen maar ook via een speciale wandlader of laadpaal. Beide manieren hebben zo hun voordelen. Waar u voor kiest heeft voornamelijk met de mogelijkheden in uw omgeving maar ook met uw persoonlijke voorkeur te maken.

Wat heb ik nodig om mijn auto op te laden bij een publieke laadpaal?

Voor het laden van uw elektrische auto bij een publieke paal heeft u een laadkabel met een Type 2 stekker aan de laadpaal zijde nodig. De andere zijde van de laadkabel is afhankelijk van het merk en model auto dat u heeft, zo kan het zijn dat u een laadkabel nodig heeft met een Type 1 of Type 2 stekker. U kunt bij ons gemakkelijk zoeken naar laadkabels geschikt per merk en model, zo weet u zeker dat u altijd de juiste laadkabel vindt.

Kan ik een oplaadstation zelf monteren?

Of u een oplaadstation zelf kunt monteren ligt in eerste instantie aan hoe handig u bent. In feite is het aansluiten van een lader niets anders dan een fitting voor een lamp (Fase, Neutraal en Aarde), maar omdat er meestal een extra groep en kabel aangelegd moet worden naar de meterkast is daar in de meeste gevallen een elektricien voor nodig.

Kan Laadkabelwinkel.nl het laadstation voor mij monteren?

Wij bieden zelf geen montagedienst aan, wij zijn enkel de leverancier van laadkabels en laadpalen, echter hebben wij wel een landelijk netwerk van installateurs welke wij aan u kunnen koppelen. U bestelt de laadpaal direct bij ons, voor de montage en overige materialen krijgt u van de installateur een aparte factuur.

Hoeveel stroom heeft mijn auto nodig? (stroomsterkte)

Hoeveel stroom uw auto nodig heeft ligt volledig aan welke elektrische auto u rijdt. Wanneer u kijkt bij de laadkabels geschikt voor uw merk en model zal er ook vermeldt worden hoeveel stroom uw auto daadwerkelijk nodig heeft.

Mijn oplaadstation hangt in een openbare ruimte. Hoe voorkom ik dat andere deze gebruiken?

De meeste laders kunnen voorzien worden van een sleutel of pasjes systeem. Voor meer informatie of de mogelijkheden kunt u contact met ons opnemen.

Kan ik mijn auto opladen als het regent?

Ja, u kunt uw elektrische auto gewoon opladen als het regent. De stekkers en kabels zijn zo ontworpen dat het laden in alle weersomstandigheden mogelijk en veilig is. Zo kunt u altijd genieten van uw elektrische auto.

Let wel goed op dat wanneer de auto niet aangesloten is op de kabel, dat de kabel droog opgeborgen wordt of in een speciaal daarvoor ontworpen houder op de muur of op de lader zelf. Zo voorkomt u dat er regen in de aansluiting komt.

Kan en mag ik een verlengkabel gebruiken?

Een Type 1 of 2 naar Type 2 laadkabel kan volgens het ontwerp niet verlengd worden. De pinnetjes in de stekkers zijn zo ontworpen dat er geen mannelijke stekker aan een vrouwelijke stekker gekoppeld kan worden.

Wel is het mogelijk om een stopcontact of mobiele lader te verlengen, aan de kant van de Schuko (randaarde) stekker. Gebruik hiervoor wel degelijke verlengkabels met extra dikke aders. Zo voorkomt u dat de kabel niet warm kan worden door de hoge belasting wat het opladen van een elektrische auto met zich mee brengt.

Kan ik ook in het buitenland mijn elektrische auto opladen?

Wat betreft openbare laadpalen, ja. Bijna alle landen volgen de Europese standaard en bieden een 7-polige Type 2 (Mennekes) aansluiting op de lader aan. Alleen Frankrijk en Italië zijn een uitzondering, hier hebben laadpalen (soms, niet altijd) een afwijkende standaard Type 3 (Legrand) aansluiting.

Wij adviseren u om voordat u vertrekt naar de gekozen bestemming site’s als Plugshare, Plugsurfing of Chargemap te bezoeken. Op deze sites kunt u gemakkelijk bekijken welke laadpalen in de omgeving beschikbaar zijn en welke soort aansluiting deze aanbieden.

Neem contact met ons op voor andere vragen

Wij hopen dat u hierboven het antwoord op uw vraag heeft kunnen vinden. Heeft u echter een andere vraag over het opladen van uw elektrische auto? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder.