Veelgestelde vragen over elektrische auto opladen

Heeft u een vraag over het opladen van uw elektrische auto? In de laatste jaren hebben wij al veel vragen gehad over het opladen van elektrische auto’s. Daarom hebben wij de antwoorden op veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u gemakkelijk de antwoorden vinden die u zoekt over het opladen van een elektrische auto. Heeft u een andere vraag of wilt u meer duidelijkheid? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, wij staan altijd klaar om u te helpen met de vragen die u heeft.

Hoe kan ik mijn elektrische auto thuis opladen?

Er zijn verschillende manieren om uw elektrische auto thuis op te laden. Ten eerste kunt u er voor kiezen om uw elektrische auto op te laden via een normaal stopcontact. Ook kunt u ervoor kiezen om uw auto op te laden via een speciale wandlader of laadpaal. Beide manieren hebben zo hun voordelen. Besluit eerst hoe u uw elektrische auto wilt gaan opladen voordat u de benodigde spullen bestelt. Dit bespaart u kosten. U kunt dan vervolgens zorgeloos uw auto opladen. 

Wat heb ik nodig om mijn elektrische auto op te laden bij een publieke laadpaal?

Wanneer u uw elektrische auto wilt opladen bij een publieke laadpaal heeft u een laadkabel met een Type 2 stekker aan de laadpaal zijde nodig hebben. Welke type stekker u aan de andere kant van de laadkabel nodig heeft, hang geheel af van het merk en model auto dat u heeft. Zo kan het zijn dat u een laadkabel met Type 1 of Type 2 nodig heeft. Bij Laadkabelwinkel.nl kunt u gemakkelijk zoeken op laadkabels geschikt per merk en model, zo vindt u altijd een geschikte laadkabel voor uw elektrische auto.

Kan ik een oplaadstation zelf monteren?

In feite is het mogelijk om een oplaadstation zelf te monteren, echter ligt het in eerste instantie aan hoe handig u bent. Zo is het geen goed idee om een oplaadstation te monteren wanneer u twee linkerhanden heeft. In principe is het aansluiten van een lader niets anders dan een fitting voor een lamp (Fase, Neutraal en Aarde). Echter heeft u meestal wel een extra groep nodig en moet er ook een extra kabel aangelegd worden. Hierdoor moet un in de meeste gevallen wel een elektricien inzetten moeten worden.

Kan Laadkabelwinkel.nl het laadstation voor mij monteren?

Wij bieden zelf geen montagedienst aan, wij zijn enkel de leverancier van laadpalen en laadkabels. Echter hebben wij wel een landelijk netwerk van installateurs die u kunnen helpen met het monteren van uw laadstation. U bestelt dan de gekozen laadpaal bij Laadkabelwinkel.nl. De montage en de overige materialen krijgt u van de installateur, hier krijgt u ook een aparte factuur van.

Hoeveel stroom heeft mijn auto nodig? (stroomsterkte)

Net zoals bij de laadkabel ligt de hoeveelheid stroom die uw elektrische auto nodig heeft volledig aan de auto. Zo hebben elektrische auto’s een maximale stroomsterkte die de auto aan kan. Wanneer u zoekt naar een laadkabel voor het merk en model auto dat u rijdt, gaat u ook de informatie vinden hoeveel stroom uw auto nodig heeft. Daarnaast vindt u de laadkabels die hiervoor geschikt zijn.

Mijn oplaadstation hangt in een openbare ruimte. Hoe voorkom ik dat andere deze gebruiken?

Het kan zijn dat uw laadstation op een openbare of semi openbare ruimte hangt. U wilt dan natuurlijk niet dat andere zo maar profiteren van uw investering. De meeste oplaadstations kunnen worden voorzien van een sleutel of een pasjessysteem. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u contact met ons opnemen.

Kan ik mijn auto opladen als het regent?

Het is zeker mogelijk om uw elektrische auto op te laden wanneer het regent. De stekkers en laadkabels zijn zo ontworpen dat u uw elektrische auto in alle weersomstandigheden veilig kan opladen. Hierdoor kunt u altijd uw auto opladen en zo optimaal mogelijk profiteren van uw elektrische auto.

U moet wel goed opletten dat wanneer de auto niet is aangesloten dat de kabel droog opgeborgen wordt. U kunt er ook voor kiezen om de kabel in de speciaal ontworpen houder te plaatsen. Hiermee voorkomt u dat er regen of sneeuw in de aansluiting komt.

Kan en mag ik een verlengkabel gebruiken?

Een Type 1 of 2 naar Type 2 laadkabel kan volgens het ontwerp niet verlengd worden. De pinnetjes in de stekkers zijn zo ontworpen dat er geen mannelijke stekker aan een vrouwelijke stekker gekoppeld kan worden.

Wel is het mogelijk om een stopcontact of mobiele lader te verlengen, aan de kant van de Schuko (randaarde) stekker. Gebruik hiervoor wel degelijke verlengkabels met extra dikke aders. Zo voorkomt u dat de kabel niet warm kan worden door de hoge belasting wat het opladen van een elektrische auto met zich mee brengt.

Kan ik ook in het buitenland mijn elektrische auto opladen?

Wat betreft openbare laadpalen, ja u kunt uw elektrische auto ook in het buitenland opladen. Bijna alle landen volgen de Europese standaard en bieden een 7-polige Type 2 (Mennekes) aansluiting op de lader aan. Alleen Frankrijk en Italië zijn een uitzondering, hier hebben laadpalen soms, niet altijd, een afwijkende standaard Type 3 (Legrand) aansluiting.

Wij adviseren u dan ook om voordat u vertrekt naar de gekozen bestemming sites als Plugshare, Plugsurfing of Chargemap te bezoeken. Op deze websites kunt u gemakkelijk bekijken welke laadpalen in de omgeving beschikbaar zijn en welke soort aansluiting deze laadpaal aanbieden. Zo kunt u zich voorbereiden en er voor zorgen dat u overal uw elektrische auto kan opladen.

Neem contact met ons op voor andere vragen

Wij hopen dat u het antwoord heeft gevonden op de vraag die u had over het opladen van uw elektrische auto. Heeft u echter een andere vraag over het opladen van uw elektrische auto of wilt u graag meer duidelijkheid? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, wij helpen u graag verder.