Veelgestelde vragen over elektrische auto opladen

Hoe kan ik mijn auto thuis opladen?

Dat kan via een normaal stopcontact, of via een wandlader of laadpaal.

Wat ik heb nodig om mijn auto op te laden bij een publieke laadpaal?

Een laadkabel met een Type 2 stekker aan de laadpaal zijde, en afhankelijk van merk en model auto een Type 1 of Type 2 stekker aan de auto zijde.

Kan ik een oplaadstation zelf monteren?

Dat ligt er aan hoe handig u bent. In feite is het aansluiten van een lader niet anders dan een fitting voor een lamp (Fase, Neutraal en Aarde) maar omdat er meestal een extra groep en kabel aangelegd moet worden naar de meterkast is daar in de meeste gevallen een elektricien voor nodig.

Kan Laadkabelwinkel.nl het laadstation voor mij monteren?

Wij bieden zelf geen montage dienst aan maar wel hebben wij een landelijk netwerk van installateurs welke wij aan u kunnen koppelen. U bestelt dan de laadpaal direct bij ons, voor de montage en materialen krijgt u van de installateur een aparte factuur.

Hoeveel stroom heeft mijn auto nodig? (stroomsterkte)

Dat kan per type auto verschillen, wij vermelden deze informatie bij elk model op onze keuzehulp.

Mijn oplaadstation hangt in een openbare ruimte. Hoe voorkom ik dat anderen deze gebruiken?

De meeste laders kunnen voorzien worden van een sleutel of pasjes systeem. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Kan ik mijn auto opladen als het regent?

Ja. De stekkers en kabels zijn zo ontworpen dat het laden in alle weeromstandigheden mogelijk en veilig is.
Let wel goed op dat wanneer de auto niet aangesloten is op de kabel dat deze dan droog opgeborgen wordt of in een speciaal daarvoor ontworpen houder op de muur of op de lader zelf.

Kan en mag ik een verlengkabel gebruiken?

Een type1/2 naar type2 laadkabel kan volgens ontwerp niet verlengd worden, de pinnetjes in de stekkers zijn zo ontworpen dat er geen mannelijke stekker aan een vrouwelijke stekker gekoppeld kan worden.
Wel is het mogelijk om een stopcontact of mobiele thuislader te verlengen, aan de kant van de Schuko (randaarde) stekker. Gebruik hiervoor wel degelijke verlengkabels met extra dikke aders, zodat de kabel niet warm kan worden door de hoge belasting welke het opladen van een elektrische auto met zich meebrengt.

Kan ik ook in het buitenland opladen?

Voor wat betreft openbare laadpalen: Ja, bijna alle landen volgen de Europese standaard en bieden een 7-polige Type 2 ("Mennekes") aansluting op de lader aan. Met uitzondering van Frankrijk en Italie want deze laadpalen hebben (soms, niet altijd) een afwijkende standaard (Type 3 / Legrand). Zoek van te voren uit via sites als Plugshare, Plugsurfing of Chargemap welke laadpalen er in de omgeving beschikbaar zijn en welk soort aansluitingen deze bieden.